Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 22:54 - Приемете ACTA, забранете YouTube, после библиотеките, а накрая изгорете книгите!
Автор: ivanevtimov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1779 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 02.02.2012 23:28


ПИПА… СОПА… АСТА… Най-различни имена, скриващи някои от най-опасните закони и международни споразумения, обсъждани днес.
Или пък не? Всъщност какво толкова, че правителствата въвеждат мерки за ограничаване на пиратството и особено фалшификацията? Нали в крайна сметка оригиналът е с по-добро качество? Може би те искат да ни защитят от многото заплахи на киберпрестъпниците, надвиснали над нас.

 

image

Една от Божиите заповеди: Не кради!

Ако спрем и се замислим, всъщност свалянето на филми, слушането на музика в YouTube, тегленето на нелицензирани електронни книги не са ли престъпления? Да, те нарушават някои основни принципи. Не взимай това, което не ти принадлежи, сиреч не кради. Такива дейности не само вредят на създателите на тези материали, те отслабват морала на обществото и го принизяват с най-долната класа – тази на крадците. Да изслушаш песен в YouTube е все едно някоя фирма да извършва услуга и ти да не си я платиш. Да ползваш вода, а да нямаш водомер. Да ползваш електричество, а да нямаш електромер. А бе… с две думи, както е казал народът, „циганска история”*.
YouTube и подобните му сайтове очевдино носят само негативи. Да се спрат! А като сме почнали, какво да кажем за библиотеките? Ако всички онези студенти, четящи учебници из университетските книгохранилища, си ги купят, авторите им (съответно издателите, ако предишните не са живи) ще спечелят много повече. А бе като се замисли човек, за какво са ни книги? Нали всичко, което ни трябва, го пише по интернет или го казват по телевизията? Изгорете ги! Преди някой да се е изкушил да извърши един непоправим грях и да почне да ги раздава на приятелите си! За да им се пази интелектуалната собственост, авторите просто ще обикалят от студио в студио и ще говорят по живите предавания. Никаква опасност идеите им да бъдат откраднати, защото никой няма да знае за тях, преди да ги кажат! Колко ще е по-хубаво: няма книги – няма проблем! (Ах, героите на Бредбъри не живеят ли в един чудесен свят?)
Такъв тип мислене очевидно не е чужд на много хора. Особено пък на световните политици. Ще кажете айде стига с тези теории на консипрацията! Кой пък ще тръгне да ти гори книги?! Да, и аз го казвам. Но очевдино идеите да се спират интернет сайтове по обвинения за пиратство не са без подръжници. Така например клипче в YouTube може да бъде изтрито, „защото на него детето ви припява лицензирана песен” (според протестните сайтове и видеота). Един блог може да бъде свален, защото има снимка с неясен произход. Един филм може да бъде спрян от разпространение, защото няма необходимите лицензи. В общи линии правораздавателните органи ще могат да си намерят извинение да спрат какъвто и да е израз на свободно мнение където си поискат.

Но дори да предположим, че създателите на тези закони имат право и неразумното крадене из интернет трябва

image

ACTA- новата СОПА на световния елит, жадуващ за нов световен ред?

да бъде спряно или поне ограничено (което аз не отричам, напротив – подкрепям напълно – всеки труд се заплаща!), такива предписания изпускат и друг важен момент. Особено в музикалния бизнес изпълнителите придобиват популярност главно чрез интернет. Кой щеше да е чувал например за Лейди Гага, ако клиповете ѝ не бяха гледани милиони пъти в YouTube, макар и никой да не е платил авторски права за тях? Къде щеше да бъде попфолкът в България без сайтове като data.bg, zamunda.bg, vbox7.bg и пр. (не че чалгата е добър пример за интелектуална собственост)?

Дори и да свалиш песен от интернет, нищо не се сравнява с изживяването на живо изпълнение (за което създателите на авторския труд си получават възнаграждението). Най-големият капитал на изпълнителите според мен е точно тяхната слава, която се увеличава главно благодарение на нелицензираното слушане на песните им. С тази си слава те могат да обикалят телевизиите като пчелички, да пеят по концерти и да участват в реклами и да си намират още куп източници на доходи. А при това положение да искаш пари за това, че някой те прави популярен, и дори да наричаш това кражба? Е, на това аз му викам обирлък.

 



*Настоящият израз няма за цел да накърнява достойнството на дадено малцинство или да му приписва стеротипни качества. Моля, разбирайте го като типичен фразелогизъм по подобие на „Пет пари не дава” (а не питайте на кого и какви са тея пари – левове ли, евро ли?) и „През куп за грош” (а не питайте от какво е тоя куп и какъв грош?).





Гласувай:
2



1. murmashka - Мнение
03.02.2012 18:42
Не мога да разбера,нима никой не разбира че тоталния контрол за интернет пространството е желаната мечта на Бойко и Цветанов? Така ще им е много по-лесно да си правят произволите като в Мирьоване и т.н.Сгащват го тоя който пише против тях някъде на тъмно и му ,,разказват играта" После ако му стиска нека да пише против тях!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivanevtimov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 44027
Постинги: 27
Коментари: 10
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930